I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
LÖRDAG 5 JULI 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Ostbåt
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Ostbåten, adjaruli khachapuri, är nog den mest kända georgiska rätten utanför Georgien. Ostbåten äts med händerna: man bryter en bit av kanten, rör runt i ostmassan med det smälta smöret och äggula och doppar brödet i denna georgiska fondue.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca 2 timmar och 30 minuter

Ingredienser

DEG
6 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
salt
250 g smör, kylskåpskallt
2 msk crème fraiche
1 ägg + 1 äggula
1 dl yoghurt (3 %)

OSTFYLLNING
300 g mozzarella
200 g fetaost
100 g cheddar, prästost, gouda eller annan hårdost
2 msk mascarpone
1 ägg

VID GRÄDDNING
4 äggulor
smör till servering

Tillagning

DEG
Häll allt mjöl på bakbordet och blanda i bikarbonat och salt.

Riv smöret grovt på rivjärn och blanda snabbt in i mjölet så att smöret inte hinner smälta. Hacka till en gryning massa med kniv.

Tillsätt crème fraiche, ägg och äggula och yoghurt och knåda ihop till en slät deg. Om degen är för torr så tillsätt lite mer yoghurt. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kyl två timmar före tillagning.

OSTFYLLNING
Riv alla ostar på rivjärn och blanda sedan med ägget.

Värm ugnen till 250°C. Om du har baksten kan den värmas upp i mitten av ugnen.

Dela degen i fyra bitar. Ta en degboll. Kavla ut degen till en oval form. Lägg lika mycket ost som deg i mitten, fördela osten som en remsa. För ihop kanterna och nyp ihop dem ordentligt. Vänd degen upp-och-ner på ett mjölat bakbord. Platta till den och justera båtformen.

Skär det översta lagret av degen tvärsöver båten och dra degkanterna från varandra så att det öppnas upp ett avlångt fönster för osten. Skär inte hela vägen ut, lämna någon centimeter vid varje ände. Gör på samma sätt med övriga degbitar.

Baka mitt i ugnen tills brödet har fått färg. Ta ut brödet ur ugnen och gör en liten grop i osten med en sked. Lägg försiktigt i en äggula i gropen. Ställ tillbaka in i ugnen och baka 30 sekunder till, äggulan ska vara rinnande.

Lägg en bit smör i mitten av det varma brödet. Ät brödet så här: Riv av en bit deg från kanten med händerna, blanda smöret med äggulan och osten, doppa brödet i blandningen och njut. När kanterna tar slut, kan du fortsätta att äta med kniv och gaffel.

Recept från DN 2020-02-29

Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-03-09 Uppdaterad -

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: