I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TISDAG 4 AUGUSTI 2020 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Fylld fläskfilé & potatisbakelse
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Fläskfilé som fyllts med ett svamphack och lindats in i knaprig bacon. Välj fläskfilé av bra kvalitet för smakens skull.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca 1 timme och 30 minuter

Ingredienser

ca 600 g fläskfilé
salt
peppar
4 skivor bacon

Duxelle:
125 g champinjoner
2 schalottenlökar
¼ morot
2 msk smör
salt
peppar

Potatisbakelse:
8 potatisar, ca 600 g
2 msk smör
1 dl mjölk, varm
50 g ost, t ex lagrad svecia eller prästost
salt
peppar
2 dl vispgrädde

Sås:
2 schalottenlökar
2 msk smör
2 msk kalvfond
2 dl vatten + sky från fläskfilén
1 dl rött portvin
1 tsk majsstärkelse
2 msk vatten
salt
peppar

Till servering:
kokt broccoli
persilja

Tillagning

Gör duxellen först. Ansa och hacka champinjonerna. Skala och hacka lök och morot. Fräs i en stekpanna med smör tills all vätska kokat in och grönsakerna är mjuka. Salta och peppra. Låt svalna i en skål.

Putsa fläskfilén och skär ett djupt snitt längs med filén. Fyll med duxellen och vik ihop filén hel igen. Linda baconskivorna runt om och lägg över i en smord ugnsfast form.

Ugnstek filén i mitten av ugnen vid 175°C till 65°C innertemperatur, cirka 25 minuter. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp i skivor.

Potatisbakelse: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av den. Mosa potatisen grovt med smör och het mjölk. Smaksätt med riven ost, salt och peppar. Lägg över i smorda ugnsfasta portionsformar. Toppa med tjockt vispad grädde och gratinera i mitten av ugnen vid 225°C, 5-10 minuter före serveringen.

Sås: Skala och hacka schalottenlöken och fräs den i en kastrull med smör tills den blir mjuk. Tillsätt kalvfond, 2 dl vatten, sky från filén och portvin. Koka ihop såsen till cirka 3 deciliter.

Sila över i en ren kastrull och red av med majsstärkelse utrört i kallt vatten. Koka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt broccoli och garnera med persilja.

Recept från DN 2020-02-22 (Christina Asplund)

Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-02-23 Uppdaterad -

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2020 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: