|
|
Trettondagskalkon i ugn med fyllning
|
Bjud på en härlig kalkonmiddag efter julens all mat. Fyllning kan kombineras i oändlighet. Servera med brysselkål och pommes duchesse.
|

|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 8
Tid: ca
4 timmar och 0 minuter
Ingredienser
1 kalkon, ca 5-6 kg
smör
salt
FYLLNING 1
4 st salsicciakorvar (ca 400 g)
1 pkt bacon
½ dl vitt vin, grädde eller vatten
3 skivor vitt bröd
2 krukor salvia, färsk hackad
1 ägg
FYLLNING 2
5 dl vitt bröd, gärna gårdagens, mixat
½-1 dl salvia, färsk hackad
2 dl gul lök, hackad
1 tsk salt
2 msk smör
SÅS
sky från kalkonen
2 buljongtärningar, t ex höns eller kalv alternativt 4 msk konc kyckling eller kalvfond
7 + 1 dl vatten
1 dl grädde
3 msk vetemjöl
1 msk vinbärsgelé eller tranbärsgelé
soja (efter smak)
1 msk sherry eller madeira (efter smak)
½ tsk peppar
POMMES DUCHESSE
2 kg potatis, helst mjölig
4 äggulor
100 g smör
1 ½ tsk salt
2 krm vitpeppar
|
Tillagning
Sätt ugnen på 175°C.
Ta bort eventuellt inkråm ur kalkonen.
Börja med att förbereda fyllningen. Välj alternativ 1 eller 2.
FYLLNING 1
Mosa salsicciakorvarna i en stekpanna tillsammans med baconet så att det blir genomstekt. Mixa brödet och tillsätt det tillsammans med vätskan, salvia och ägget. Låt svalna. Fyll kalkonen.
FYLLNING 2
Mixa brödet och blanda med salvia, lök och 1 tesked salt. Krama ihop blandningen och fyll kalkonen med den tillsammans med 2 matskedar smör.
Knyt ihop benen med ett steksnöre så håller sig fyllningen bättre på plats.
Lägg kalkonen på sidan i en långpanna, stöd eventuellt fågeln med t ex hopknycklad aluminiumfolie. Hyvla ett par tre skivor smör och lägg på kalkonen. Sätt in den i nedre delen av ugnen och stek cirka 30 minuter.
Vänd kalkonen, lägg på hyvlat smör och stek andra sidan cirka 30 minuter.
Vänd den till sist med bröstet upp. Stick in en stektermometer där lårbenet är fäst vid kroppen och stek färdigt. När temperaturen är 75°C är kalkonen klar och köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och köttsaften är utan rosa inslag. Täck bröstet med aluminiumfolie om färgen blir för mörk.
Ta ut kalkonen och gör såsen. Stektiden är cirka 3 - 4 timmar.
SÅS
Häll i 7 dl vatten i långpannan där kalkonen legat och vispa loss det som fastnat. Häll vätskan i en kastrull och koka upp med buljongtärning eller fond. Häll i grädde och låt det sjuda några minuter. Blanda vetemjölet i en deciliter vatten till en redning och tillsätt i kastrullen. Låt sjuda upp igen. Tillsätt soja, vinbärsgelé och sherry eller madeira. Smaka av med peppar och ev. mer soja.
POMMES DUCHESSE
Skala och koka potatis.
Höj ugnen till 250°C.
Passera potatisen genom en potatispress. Tillsätt äggulor, smör, salt och vitpeppar. Blanda väl.
Klicka eller spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera 5–10 minuter i övre delen av ugnen, tills moset fått färg.
Servera med brysselkål, se länk till recept nedan.
Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-01-06 Uppdaterad
-
|
Detta recept passar bra ihop med...
Brysselkål med vitlök och citron

|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|
|
|
© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se
|
|
|