I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
SÖNDAG 19 JANUARI 2020 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Trettondagskalkon i ugn med fyllning
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Bjud på en härlig kalkonmiddag efter julens all mat. Fyllning kan kombineras i oändlighet. Servera med brysselkål och pommes duchesse.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 8
Tid: ca 4 timmar och 0 minuter

Ingredienser

1 kalkon, ca 5-6 kg
smör
salt

FYLLNING 1
4 st salsicciakorvar (ca 400 g)
1 pkt bacon
½ dl vitt vin, grädde eller vatten
3 skivor vitt bröd
2 krukor salvia, färsk hackad
1 ägg

FYLLNING 2
5 dl vitt bröd, gärna gårdagens, mixat
½-1 dl salvia, färsk hackad
2 dl gul lök, hackad
1 tsk salt
2 msk smör

SÅS
sky från kalkonen
2 buljongtärningar, t ex höns eller kalv alternativt 4 msk konc kyckling eller kalvfond
7 + 1 dl vatten
1 dl grädde
3 msk vetemjöl
1 msk vinbärsgelé eller tranbärsgelé
soja (efter smak)
1 msk sherry eller madeira (efter smak)
½ tsk peppar

POMMES DUCHESSE
2 kg potatis, helst mjölig
4 äggulor
100 g smör
1 ½ tsk salt
2 krm vitpeppar

Tillagning

Sätt ugnen på 175°C.

Ta bort eventuellt inkråm ur kalkonen.

Börja med att förbereda fyllningen. Välj alternativ 1 eller 2.

FYLLNING 1
Mosa salsicciakorvarna i en stekpanna tillsammans med baconet så att det blir genomstekt. Mixa brödet och tillsätt det tillsammans med vätskan, salvia och ägget. Låt svalna. Fyll kalkonen.

FYLLNING 2
Mixa brödet och blanda med salvia, lök och 1 tesked salt. Krama ihop blandningen och fyll kalkonen med den tillsammans med 2 matskedar smör.

Knyt ihop benen med ett steksnöre så håller sig fyllningen bättre på plats.

Lägg kalkonen på sidan i en långpanna, stöd eventuellt fågeln med t ex hopknycklad aluminiumfolie. Hyvla ett par tre skivor smör och lägg på kalkonen. Sätt in den i nedre delen av ugnen och stek cirka 30 minuter.

Vänd kalkonen, lägg på hyvlat smör och stek andra sidan cirka 30 minuter.

Vänd den till sist med bröstet upp. Stick in en stektermometer där lårbenet är fäst vid kroppen och stek färdigt. När temperaturen är 75°C är kalkonen klar och köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och köttsaften är utan rosa inslag. Täck bröstet med aluminiumfolie om färgen blir för mörk.

Ta ut kalkonen och gör såsen. Stektiden är cirka 3 - 4 timmar.

SÅS
Häll i 7 dl vatten i långpannan där kalkonen legat och vispa loss det som fastnat. Häll vätskan i en kastrull och koka upp med buljongtärning eller fond. Häll i grädde och låt det sjuda några minuter. Blanda vetemjölet i en deciliter vatten till en redning och tillsätt i kastrullen. Låt sjuda upp igen. Tillsätt soja, vinbärsgelé och sherry eller madeira. Smaka av med peppar och ev. mer soja.

POMMES DUCHESSE
Skala och koka potatis.

Höj ugnen till 250°C.

Passera potatisen genom en potatispress. Tillsätt äggulor, smör, salt och vitpeppar. Blanda väl.

Klicka eller spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera 5–10 minuter i övre delen av ugnen, tills moset fått färg.

Servera med brysselkål, se länk till recept nedan.

Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-01-06 Uppdaterad -

Detta recept passar bra ihop med...

Brysselkål med vitlök och citron


Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2020 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: