|
|
Kalvjärpar med svartrötter
|
Järpar eller köttfärsjärpar är en typ av färsbiff. Den liknar köttbullar och pannbiff, men har vanligtvis avlång form.
|

|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca
45 minuter
Ingredienser
2 dl potatis, riven
1 dl mjölk
400 g kalvfärs eller mager fläskfärs, 10 %
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk gul lök, riven
1 tsk mejram
1 ägg
smör, till stekning
1 dl vatten
1 msk kalvfond, koncentrerad
SVARTRÖTTER
6 svartrötter
vatten
citronskivor
2 msk smör
½ tsk strösocker
2 dl grädde
salt
vitpeppar
|
Tillagning
Blanda riven potatis och mjölk i en bunke.
Blanda ner färs, salt, peppar, lök, mejram och ägg. Arbeta ihop till en smidig färs. Forma avlånga järpar och lägg dem på ett smörpapper.
Bryn järparna i smör i en stekpanna. Slå på 1 dl vatten och kalvfond. Bräser dem, cirka 5 minuter under lock. Ta upp järparna.
Skala och dela svartrötterna i bitar. Lägg dem i en bunke med vatten och citronskivor, så att de inte mörknar. Lyft upp dem och låt dem rinna av precis innan de ska ner i stekpannan.
Fräs svartrötterna i smör i en kastrull under omrörning. Tillsätt grädden och sjud under omrörning tills svartrötterna är mjuka och grädden kokat ihop. Smaka av med salt och peppar.
Servera med exempelvis gräddstuvade morötter, kokt potatis och haricots verts.
Recept från DN 2020-01-03 (Christina Asplund)
Inskickad av THOMAS Publicerad 2020-01-04 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|
|
|
© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se
|
|
|