I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ
- Kontakt



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
SÖNDAG 19 JANUARI 2020 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Choklad- & apelsinfudge
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Ett måste på gottebordet till jul.

Kategori:
Portioner: 20
Tid: ca 4 timmar och 30 minuter

Ingredienser

1 brk kondenserad mjölk (395 g)
400 g choklad, mörk
125 g smör, rumstempererat
1 nypa salt
1 apelsin, finrivet skal

TILL GARNERING
200 g choklad, mörk (70%)

Syltat apelsinskal:
1 apelsin
1 dl strösocker
1 dl vatten

Tillagning

Plasta en form på cirka 30 * 20 centimeter.

Låt den kondenserade mjölken sjuda upp i en kastrull på svag värme under omrörning.

Bryt chokladen i bitar och rör ner den. Tillsätt smör, salt och apelsinskal.

Rör till en jämn, slät smet. Häll över i formen och låt stelna i kyl minst 4 timmar.

Tvätta apelsinen och skär remsor med en potatisskalare. Strimla skalet tunt. Koka vatten i en kastrull och koka skalen i 30 sekunder. Sila bort vattnet och upprepa proceduren två gånger till. Detta gör man för att få bort de beska smakämnena ur skalen.

Koka ihop socker och vatten i en kastrull. Lägg i skalen och koka i ett par minuter. Låt kallna i lagen.

Skär fudgen i bitar och låt ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter.

Bryt chokladen till garneringen i bitar och smält i en skål över ett vattenbad. Doppa fudgen i chokladen med hjälp av en gaffel. Skrapa bort lite av chokladen på undersidan av chokladbitarna och ställ dem på ett smörpapper.

Dekorera med syltade apelsinskal.

Låt stelna och förvara svalt.

Fudgen kan smaksättas på många olika sätt, till exempel med pepparkakskryddor, lite konjak eller salta pistagenötter.

Recept från boken Julkokbok av Leif Mannerström med bilder av Tomas Yeh (ISBN 9789113024004).

Inskickad av THOMAS Publicerad 2019-12-08 Uppdaterad -

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2020 NamNam.se - e-post: info@namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: