Pissaladière - lökpizza
|
Det här är Provences svar på pizza. Fyllningen består av sardeller, oliver och rikligt med lök som fått koka länge tillsammans med örtkryddor och olivolja.
|

|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca
2 timmar och 0 minuter
Ingredienser
DEG
25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 krm salt
1 msk + 1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl
LÖKCONFIT
1 ½ kg gul lök
½ dl olivolja
3 lagerblad
1 msk timjan
flingsalt
nymald peppar
TOPPNING
ca 16 sardeller
ca 1 dl oliver, svarta
|
Tillagning
Skala och skiva löken tunt. Mjukstek löken på svag värme med olivolja och kryddor i en gryta, 1-1 ½ timme. Det är viktigt att löken inte blir brynt, den ska smälta ihop. Rör då och då. Krydda med salt och peppar.
Gör degen under tiden löken steker. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme 37°C. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, 1 msk olivolja och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Droppa resten av oljan över och låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
Knåda degen så den sjunker ihop igen. Fortsätt jäsa ytterligare 30 minuter under duk. Sätt ugnen på 225°C.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Kavla ut den så den passar på en plåt. Flytta över degen till en plåt med bakplåtspapper. Rulla upp sidorna till en kant.
Bred löken över degen. Lägg på sardeller och oliver.
Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter. Lökpizzan är god både varm och kall, men servera den nybakad.
Recept från DN 2019-09-20 (Caroline Hofberg)
Inskickad av THOMAS Publicerad 2019-09-21 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|