Skållade rågfrallor
|
Skållningsmomentet här gör susen! Dels blir brödet saftigare, dels blir det lättare för kroppen att ta upp järnet i rågmjölet. Receptet ger 15 st frallor.
|

|
Kategori: frukost
Portioner: 15
Tid: ca
1 timme och 30 minuter
Ingredienser
6 dl vatten, kokhett
4 dl rågmjöl (fint eller grovt)
½ dl olja (raps- eller oliv)
1 dl vatten
25 g jäst
1 ½ tsk salt
1 msk honung
7-8 dl vetemjöl + lite till utbakning (ca 550 g totalt)
|
Tillagning
Slå 6 deciliter kokhett vatten över rågmjölet och rör om så att allt blandar sig. Använd gärna en rostfri bunke eller kastrull. Låt svalna.
Värm olja och resten av vattnet till 37°C och lös upp jästen i det. Tillsätt rågblandningen, salt och honung och rör om så att allt blandar sig. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg. Använder du assistent kan det behövas lite mer vetemjöl. Låt jäsa cirka 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär loss portionsstora bröd, rulla lätt i mjöl och lägg på plåt, receptet ger cirka 15 stycken frallor. Låt jäsa medan ugnen blir varm, 225°C, och grädda sedan i mitten av ugnen cirka 15 minuter, till de fått fin färg. Låt svalna på galler och frys in de som inte går åt.
Recept från DN 2019-06-01
Inskickad av THOMAS Publicerad 2019-06-03 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|