I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
MÅNDAG 7 JULI 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Aprikos & chokladgifflar
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Torkade aprikoser och vit choklad är en jättegod fyllning i de här gifflarna. Aprikoserna kan ersättas med torkade jordgubbar. De brukar säljas i lösvikt i lite större livsmedelsbutiker. Receptet ger 40 stycken gifflar.

Kategori: till kaffet
Portioner: 20
Tid: ca 1 timme och 20 minuter

Ingredienser

50 g jäst, för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
2 tsk kardemumma, mald
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl

FYLLNING
12 aprikoser, torkade
100 g choklad, vit
200 g smör
1 dl strösocker

PENSLING
uppvispat ägg
pärlsocker

Tillagning

Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölken.

Låt degvätskan bli fingervarm. Tillsätt lite av degvätskan till jästen och rör så att jästen löser sig. Rör ner resten av degvätskan, socker, kardemumma, salt och det mesta av vetemjölet.

Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter. Skär aprikoserna i små bitar och hacka chokladen grovt.

Blanda aprikoser, choklar, smör och socker till en bredbar fyllning.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 4 jämnstora delar och kavla ut varje till en rundel som mäter 30 centimeter i diameter.

Dela rundeln i 10 tårtbitar. Lägg en klick av fyllningen där tårtbiten är som bredast och rulla ihop till en giffel.

Lägg gifflarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem jäsa i cirka 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i cirka 8 minuter.

Låt gifflarna svalna på ett galler.

Recept från DN 2019-04-06 (Kristina Eriksson)

Inskickad av THOMAS Publicerad 2019-04-07 Uppdaterad 2019-04-07

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: