I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TORSDAG 9 MAJ 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Lasagne à la bolognese
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Att äta pasta är en urgammal tradition i Italien. Numera är det ett självklart inslag även på svenska matbord. Det här är en lite lyxigare variant av lasagne som passar bra på helgen när man har lite med tid - eller förbereda kvällen innan.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca 2 timmar och 30 minuter

Ingredienser

ca 12 lasagneplattor, gärna gröna
1 mozzarella
3 dl parmesanost, nyriven

KÖTTFÄRSSÅS
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 stjälk selleri
100 g pancetta eller bacon
100 g kycklinglever
500 g nötfärs
smör
2 dl vitt vin
1 brk krossade tomater (400 g)
2 tsk oregano
½ tsk muskot, riven
flingsalt
nymald peppar

VIT SÅS
75 g smör
¾ dl vetemjöl
8 dl mjölk
flingsalt
nymald peppar

Tillagning

KÖTTFÄRSSÅSEN
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i små tärningar och strimla sellerin. Skär pancettan i små tärningar. Putsa och finhacka levern.

Fräs grönsaker och pancetta i smör några minuter. Tillsätt lever och färs, höj värmen och låt det bli brynt. Bearbeta fräset med en trägaffel så att färsen finfördelas.

Tillsätt vinet och låt det koka in till hälften. Tillsätt tomater och kryddor. Sjud på svag värme under lock 1-1½ timme. Rör då och då. Tillsätt lite varmt vatten under koktiden om det behövs, men mot slutet av koktiden ska vätskan koka in. Smaka av med salt och peppar.

VITA SÅSEN
Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-8 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form. Varva vit sås, lasagneplattor, köttfärssås, mozzarellabitar och det mesta av parmesanosten. Börja och avsluta med den vita såsen. Strö över resten av osten.

Gratinera i ugn cirka 40 minuter.

Recept från DN 2018-04-28

Inskickad av THOMAS Publicerad 2018-05-01 Uppdaterad 2018-05-01

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: