I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
LÖRDAG 8 NOVEMBER 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Doktorinnans citronkyckling
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
En rätt som doktorinnan älskade. Du kan förbereda både kycklingen och såsen någon dag innan servering och sedan värma försiktigt när det är dags.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca 50 minuter

Ingredienser

4 kycklingfiléer
7 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 lagerblad
3 msk citronsaft, nypressad
1 morot, liten bit
½ gul lök, i klyftor
några vitpepparkorn

SÅS
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl av buljongen, silad
¾ dl mjölk
½ dl vispgrädde
1 ½ citron, finrivet skal
citronsaft, vid behov
vitpeppar
salt
cirka 2 msk persilja eller dill, finklippt

TILL SERVERING
pressad potatis, kokt sparris och eventuellt blancherad spenat

Tillagning

Börja med att tvätta citronerna och riva skalet, gärna med zestjärn, och pressa därefter ut saften.

Putsa kycklingfiléerna.

Gör en buljong genom att koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningen, lagerblad, citronsaft, morot, lök och vitpeppar. Använd gärna en vid kastrull eller en traktörpanna med lock där alla fyra filéerna får plats på botten.

Låt buljongen koka upp och puttra ihop i cirka 5 minuter.

Lägg sedan i filéerna och lägg på locket direkt så att kokningen kommer i gång snabbt igen. Kycklingen ska koka i ungefär 10 minuter, men använd gärna termometer. Temperaturen ska vara 70°C på det tjockaste stället och då drar du genast bort kastrullen från värmen. Den ska inte stå kvar på eftervärme för då blir kycklingen hård och seg. Ta i stället upp filéerna ur buljongen och låt svalna på en tallrik.

Sila buljongen och ställ den beredd bredvid spisen.

Gör såsen. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Låt fräsa en kort stund innan du späder med cirka ½ dl av buljongen.

Vispa tills det blir en tjock såskonsistens. Vispa ner mjölken och grädden, eventuellt med buljong om det verkar för tjockt. Vispa ihop.

Dra av från värmen och vänd ner det rivna citronskalet i såsen. Den ska bli ordentligt gulprickig. Smaka av! Sannolikt behövs det både vitpeppar och en aning salt. Kanske lite citronsaft? Såsen ska vara rejält syrlig.

När du här nöjd med smaken värmer du såsen på svag värme. Skär sedan de svalnade kycklingfiléerna i cirka 5 millimeter tjocka skivor på snedden och lägg upp dem på ett fat med ordentliga kanter. Slå den varma såsen över alltsammans och strö finklippt persilja eller dill över.

Servera skalad, kokt och pressad potatis till, liksom gärna sparris och eventuellt blancherad spenat.

Recept från DN Lördag 2025-10-25.
Från boken "Bettys bästa. Recept, tips och tankar" av Katarina Widholm.
ISBN 9789180506991

Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-11-04 Uppdaterad 0000-00-00

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: